Waarom rechtrichten?

Ruiters denken vaak dat rechtrichten een rijstijl of aparte discipline is. Dit is helemaal niet het geval. Rechtrichten is een onderdeel van een trainingsmethode die elke ruiter in zijn trainingsschema zou moeten integreren. Het zijn oefeningen die je paard fysiek sterker maakt. Door deze oefeningen in je dagdagelijkse trainingsschema te integreren zorg je ervoor dat je paard op beide handen even flexibel en buigzamer wordt en bijgevolg ook soepelder in zijn lichaam.

 

Waarom zou rechtrichten voor jouw paard in jouw discipline nu een meerwaarde betekenen?

Rechtrichtende oefeningen in je trainingsschema integreren zal ervoor zorgen dat je paard sterker wordt. hierdoor zal zijn draagkracht toenemen. Bijgevolg zullen de algemene prestaties van je paard verbeteren ongeacht je discipline. Daarnaast zal dit er ook voor zorgen dat je paard langer gezond blijft en minder snel blessures zal oplopen.

 

Waarom rechtrichten? Concrete voorbeelden:

Springruiters: hoe moeilijk is het soms niet om bij een dubbel sprong een mooie rechte lijn te rijden, of korte bochten te rijden tijdens een tijdrit waarbij je paard goed in balans blijft en niet over zijn schouder valt. Hoe beter de training van je paard is, hoe sterker hij wordt en hoe beter hij in balans blijft. Daarnaast zorgen de rechtrichtende oefeningen voor het sterker maken van de achterhand. Dit betekent dat jouw paard door deze training meer kracht zal hebben bij het afzetten aan een hindernis (lees beter zal springen). Hierdoor verbeteren zijn prestaties op een parcours. Rechtrichten kan je perfect routinematig tijdens je grondwerk integreren.

Recreatieve ruiters: een paard is van nature uit niet gemaakt om een ruiter te dragen. Om deze taak zonder gezondheidsproblemen uit te voeren is het dus belangrijk om je paard een minimum te trainen. Daarnaast is het het ook zoveel aangenamer om op een paard te rijden die een goede balans heeft. Geef toe, het is toch echt niet fijn als je bij iedere bocht het gevoel hebt dat je paard bijna gaat liggen.

 

Heb je nog vragen bij het waarom rechtrichten? Wil je graag wat meer info over wat rechtrichten voor jouw en jouw paard zou kunnen betekenen? Wil je graag weten welke oefeningen ik jullie zou aanraden en hoe we dit concreet zouden aanpakken? Aarzel dan niet om contact op te nemen.