Centered Riding

CISCO

Houding, balans en zit 

Centered Riding® is ontwikkeld door de Amerikaanse Sally Swift. Het is een innovatieve manier om de klassieke houding, balans en zit tijdens het paardrijden aan te leren. Deze trainingsmethode zorgt voor een duidelijke taal tussen ruiter, paard en lesgever. Sally gebruikte haar kennis in oosterse gevechtssporten (zoals Aikido), Alexandertechniek, Feldenkrais methode en anatomie van paard en ruiter om meer kennis te hebben over hoe het mentale van de ruiter effect heeft op zijn fysieke capaciteit en hoe dit op zijn beurt het paard en zijn bewegingen beïnvloed. ‘The horse moves the way the rider moves’ is dan ook één van Sally’s gezegde.

 

houding, balans en zit mbv Centered Riding

 

In Centered Riding zijn er 4 basisprincipes:

  • De ademhaling: een rustige buikademhaling brengt ontspanning in ruiter en paard en zorgt voor een betere houding, relaxatie en energetische kracht.
  • Het centreren: het centrum goed gebruiken voor een natuurlijke, sterke, balans zoals die in gevechtssporten wordt toegepast.
  • Zachte ogen: omgeving in de gaten houden voor een minder gespannen lichaam en een grotere voelingcapaciteit.
  • Blokken bouwen : het correct uitlijnen van de botten voor een betere balans zonder krachtgebruik.

Deze basisprincipes aangevuld met duidelijke intenties en gronding zorgen voor een goede balans, houding en zit.

Centered Riding kan toegepast worden in alle disciplines. Iedere ruiter heeft hier baat bij ongeacht hij dressuur, jumping, grondwerk, wandelingen,…doet. Een ontspannen, correcte houding en balans geeft altijd betere resultaten en is een niet te missen basis voor harmonie tussen ruiter en paard.

Centered Riding geeft je de nodige middelen om je lichaam onder controle te houden. Hoe vaak hoor je niet ‘hou die handen en benen stil’, maar ook al doe je zo hard je best het lukt je maar niet. Bij Centered Riding leer je wat je moet doen om de bewegingen van je paard juist op te vangen waardoor je vervolgens je handen en benen kan stil houden.

Tijdens de eerste lessen sleutel ik aan de basis waar een juiste, soepele ‘following seat’ en het sturen vanuit het centrum belangrijke onderdelen zijn. Naargelang het niveau van de ruiter bouwen we dan verder op.

Ongeacht je niveau of leeftijd zal je merken dat je met héél weinig héél veel kunt vragen aan je paard en dat paardrijden absoluut niets te maken heeft met spierkracht. Samenwerking is dan ook zo belangrijk om een leuke rit te hebben. Of je nu grote of kleine problemen hebt in zit en houding, alles is op te lossen als je de juiste ‘tools’ krijgt.

Centered Riding kan iedere ruiter helpen bij zijn zoektocht naar een betere balans, houding en zit ongeacht de discipline die hij beoefent. Het maakt niet uit of je nu een dressuur-, spring-, of recreatieve ruiter bent, een goede balans is in onze sport niet weg te denken. Tijdens mijn lessen maak ik vaak gebruik van cavaletti balkjes om de balans van ruiter en paard te verbeteren.

Wenst u meer informatie over Centered Riding klik dan hier om door te gaan naar hun officiële pagina of neem vrijblijvend contact op.